Zaloguj | Zarejestruj




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jednostki w Mount & Blade
PostNapisane: 18 maja 2009, o 19:38 
Student
Student
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 27 wrz 2008, o 08:19
Posty: 390
Ostrzeżenia: 0 / 4
Witam. Ostatnio zagrałem sobie w Mount and Blade'a. Wszystko szło piękie, aż do chwili, gdy mój oddział dostał limit 90 jednostek. Wtedy nagle nie mogłem werbować żołnierzy, kiedy limitu jeszcze nie osiągnąłem (np. mam 76/90, idę do gospody i zaczepiam najemników i wyskakuje mi opcja "Nie potrzebuje nowych ludzi", lub "Nie mogę prowadzić aktualnie więcej ludzi", A jeńców uratowanych również nająć nie mogę). Również problem miałem później, gdy wraz z sojusznikiem walczyłem z wrogim lordem. Moich było 76, sojusznika 103, a wrogów 118. Gdy klikam przyłączyć się do bitwy, wskazuje, że razem 133, a prosta matematyka wskazuje, że powinniśmy mieć 179. Dodam jeszcze, że na początku gry żadnych takich problemów nie miałem.
Czy ktoś może mi pomóc?

_________________
Obrazek
Mój last.fm: http://www.lastfm.pl/user/KacperSW


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, o 19:45 
Jedi Honorary Consul
Jedi Honorary Consul
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 4 lut 2006, o 19:33
Posty: 2828
Lokalizacja: Bydgoszcz
Ostrzeżenia: 0 / 4
Nie mam pewności, ale że sporo grywałem w M&B, więc na moje jest tak:

Werbowanie - masz 20 różnych jednostek. Jesteś Ty, do tego powiedzmy z 7-8 bohaterów, a pozostałe 12-13 miejsc zajmują różnego rodzaju jednostki zwykłe (np swadiański rycerz, zbrojny, milicjant, żołdak, bojownik, kusznik, strzelec, rekrut, piechur, sierżant zajmują 10 miejsc). Możesz mieć maksymalnie 20 typów jednostek.

Matematyka - jeśli dołączyłeś się do bitwy między dwoma lordami to najprawdopodobniej już oni jakiś czas walczyli, czyli pojawili się ranni (+ ewentualni Twoi ranni).

_________________
Obrazek


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, o 20:40 
Student
Student
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 27 wrz 2008, o 08:19
Posty: 390
Ostrzeżenia: 0 / 4
Cytuj:
Matematyka - jeśli dołączyłeś się do bitwy między dwoma lordami to najprawdopodobniej już oni jakiś czas walczyli, czyli pojawili się ranni (+ ewentualni Twoi ranni).


Ja nie byłem po żadnej bitwie, wręcz przeciwnie, a w przypadku sojusznika, to on miał 103/126

_________________
Obrazek
Mój last.fm: http://www.lastfm.pl/user/KacperSW


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, o 21:44 
Jedi Honorary Consul
Jedi Honorary Consul
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 4 lut 2006, o 19:33
Posty: 2828
Lokalizacja: Bydgoszcz
Ostrzeżenia: 0 / 4
No to widocznie jakiś bug lub poważniejszy błąd w skrypcie. Mi też się parę razy gra wyhaczyła zupełnie bez powodu ;)

_________________
Obrazek


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, o 15:53 
Wybraniec
Wybraniec
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 12 lis 2008, o 20:35
Posty: 77
Ostrzeżenia: 0 / 4
W grze Mount & Blade istnieje limit jednostek,które mogą znajdować się jednocześnie na polu bitwy. Pozostałe dochodzą jako posiłki,gdy pierwsze siły zostaną pokonane (czyli zmasakrowane). Limit jednostek naraz na polu bitwy możesz ustalić w opcjach gry (zaraz po naciśnięci ESC chyba opcja "pole bitwy" czy coś takiego, szukaj suwaka w lewej,dolnej części ekranu),ale jest on ograniczony. Istnieją mody,które to zmieniają - wtedy można toczyć bitwy, w których walczy 1000 żołnierzy naraz! Niestety,
wymaga to potężnego komputera.

Edit:
Oczywiście mogło też się zdarzyć,że nie wziąłeś pod uwagę rannych. Np. masz oddział 70 żołnierzy (i tak też jest wyświetlane na mapie),ale 20 rannych. Dochodzi do bitwy i nagle pokazuje ci się w bitwie będzie walczyć tylko 50 twoich żołnierzy. To samo tyczy się jednostek wroga. Stan osobowy możesz zobaczyć w menu oddziału


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, o 15:39 
Student
Student
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 27 wrz 2008, o 08:19
Posty: 390
Ostrzeżenia: 0 / 4
Cytuj:
W grze Mount & Blade istnieje limit jednostek,które mogą znajdować się jednocześnie na polu bitwy. Pozostałe dochodzą jako posiłki,gdy pierwsze siły zostaną pokonane (czyli zmasakrowane). Limit jednostek naraz na polu bitwy możesz ustalić w opcjach gry (zaraz po naciśnięci ESC chyba opcja "pole bitwy" czy coś takiego, szukaj suwaka w lewej,dolnej części ekranu),ale jest on ograniczony. Istnieją mody,które to zmieniają - wtedy można toczyć bitwy, w których walczy 1000 żołnierzy naraz! Niestety,
wymaga to potężnego komputera.


To wiem już od dawna (i na samym początku sobie licznik prezestawiłem :wink: ). Chodzi mi o to, że jak się dołączę do bitwy i klikam, aby się dołączyć to jest napisane:
"Lord ... z oddziałem wznosi okrzyk bojowy, gdy widdzi jak dołączasz się do bitwy. Lord ... będzie się teraz musiał zmierzyć z waszymi połączonymi siałami. Macie razem 125 żołnierzy zdolnych do walki na 116 żołnierzy wroga."
Tak jest co do słowa napisane. Przyjąłem więc, że to po prostu jakiś bug, chociaż mam chyba najnowszą wersję (1.011)

_________________
Obrazek
Mój last.fm: http://www.lastfm.pl/user/KacperSW


Zobacz profil  Offline
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości

Panel

Góra Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników
Szukaj:
Skocz do:  

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
www.KotOR2.PL